Fasolka szparagowa z chrupiącym boczkiem

Idealny pomysł na szybką kolację.

To proste i smaczne danie przygotujesz w około pół godziny
To proste i smaczne danie przygotujesz w około pół godziny123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej dowolnego koloru
  • 250 g boczku w kawałku lub plastrach
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę obieramy i blanszujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy na durszlaku, by odciekła.

2. Boczek kroimy w kostkę lub większe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Podsmażamy na dużym ogniu, by tłuszcz się wytopił, a boczek skruszał. Dodajemy fasolkę i chwilę smażymy, mieszając.

3. Przekładamy fasolkę do żaroodpornego naczynia, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy ok. 10 minut w 200°C.

Zobacz także:

Krewetki i kalmary z fasolką szparagowąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas