Reklama

Fasolka w zalewie

Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, bo zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

Składniki

  • 2 kg fasolki szparagowej (żółtej i zielonej)
  • 4 szklanki wody
  • po 4 łyżeczki soli i cukru
  • 2 g kwasku cytrynowego

1. Fasolkę umyj, odetnij końce. Wrzuć  na osolony wrzątek i gotuj ok. 4 min.  

2. Odsączoną i przestudzoną fasolkę szparagową wkładaj do słoika (ustawiaj strączki pionowo) tak, by zostawić  1 cm wolnego miejsca od wieczka.

3. Do garnka wlej wodę, dodaj sól,  cukier i kwasek cytrynowy. Zagotuj. 

4. Fasolkę w słoikach zalej zalewą. Brzeg słoika wytrzyj do sucha, zakręć i zapasteryzuj. Do dużego garnka (na dnie połóż ściereczkę) wlej wody na wysokość 3/4 słoika i pasteryzuj 60 min  od zagotowania. Wystaw słoiki i po  24 godz. powtórz proces utrwalania.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy