Fasolka z czterech stron świata
Szybko, smacznie i pomysłowo. Tak chcę gotować współczesne kobiety. Ale jak przygotować danie, które spełni te wszystkie warunki?
Wystarczy wybrać odpowiednie produkty umożliwiające szybkie przygotowanie i poszukać inspiracji w kuchniach różnych narodów!
Fasolka w sosie pomidorowym jest sprzedawana niemal na całym świecie, ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!
30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy)
200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu
1 szalotka
2 chili
4 ząbki czosnku
2 pęczki kolendry
2 cebule
600 g kapusty Mini Pak-Choi
2 dorady
Sól
10 łyżek oleju słonecznikowego
2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym
4 łyżeczki sosu hoisin
4 łyżki mąki
Grzyby namoczyć w wodzie. Szalotkę, czosnek, chili pokroić w drobną kostkę, zmieszać z posiekaną kolendrą.
Cebulę i kapustę Pak-Choi pokroić w paseczki. Rybę posolić. Grzyby pokroić w paski i smażyć na oleju, dodać korzeń lotosu, smażyć 6 minut. Po 2 minutach dodać kapustę i cebulę. Dodać fasolkę, zagotować, doprawić sosem Hoisin.
Ryby obtoczyć w mące i smażyć na oleju ok 10 minut. Posypać przygotowaną mieszanką chili. Podawać z fasolką.
Składniki:
2 ząbki czosnku
Pół ogórka sałatkowego
250 g naturalnego jogurtu
Sól, pieprz
2 czerwone cebule
1 zielona papryka
8 kotletów jagnięcych
4 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym
Kmin
Przeciśnięty przez praskę czosnek i starty ogórek dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem i smażyć na oleju ok. 4 minuty, obracając. Zdjąć z ognia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 st. C na 20 minut.
Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę i paprykę, dodać fasolkę, doprawić solą pieprzem i kminem. Kotlety podawać z tzatziki i fasolką
1 ananas
Pęczek szczypioru
1 cebula
4 filety z kurczaka (po ok 150 g)
Sól
2 łyżki oleju słonecznikowego
Pieprz
200 g ryżu
2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym
Dwie łyżki masła
curry
Ananasa pokroić w kawałki. Mięso posolić i smażyć na rozgrzanym oleju 8 minut, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony szczypior i kostki ananasa. Smażyć 5 minut doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, zagotować.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło roztopić, dodać curry, wymieszać, polać ryż. Mięso pokroić w plastry podawać ryżem i fasolką.
Składniki:
2 cebule
250 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 plastry bekonu
12 kiełbasek norymberskich
2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym
4 jajka
Cebulę pokroić w piórka, pomidory poprzekrawać na pół. Bekon uprażyć na chrupko na łyżce oleju, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć kiełbaski, zdjąć, przesmażyć cebulę, po 5 minutach dodać pomidory i fasolkę. Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone, doprawić solą. Fasolkę podawać z jajkiem, bekonem i kiełbaskami.