Reklama

Fasolka z czterech stron świata

Szybko, smacznie i pomysłowo. Tak chcę gotować współczesne kobiety. Ale jak przygotować danie, które spełni te wszystkie warunki?

Wystarczy wybrać odpowiednie produkty umożliwiające szybkie przygotowanie i poszukać inspiracji w kuchniach różnych narodów!

Fasolka w sosie pomidorowym jest sprzedawana niemal na całym świecie, ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!

 Fasolka po chińsku

30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy)

200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu

1 szalotka

2 chili

4 ząbki czosnku

2 pęczki kolendry

2 cebule

600 g kapusty Mini Pak-Choi

2 dorady

Sól

10 łyżek oleju słonecznikowego

2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym

Reklama

4 łyżeczki sosu hoisin

4 łyżki mąki

Grzyby namoczyć w wodzie. Szalotkę, czosnek, chili pokroić w drobną kostkę, zmieszać z posiekaną kolendrą.

Cebulę i kapustę Pak-Choi pokroić w paseczki. Rybę posolić. Grzyby pokroić w paski i smażyć na oleju, dodać korzeń lotosu, smażyć 6 minut. Po 2 minutach dodać kapustę i cebulę. Dodać fasolkę, zagotować, doprawić sosem Hoisin.

Ryby obtoczyć w mące i smażyć na oleju ok 10 minut. Posypać przygotowaną mieszanką chili. Podawać z fasolką.


Fasolka po turecku

Składniki:

2 ząbki czosnku

Pół ogórka sałatkowego

250 g naturalnego jogurtu

Sól, pieprz

2 czerwone cebule

1 zielona papryka

8 kotletów jagnięcych

4 łyżki oliwy z oliwek

2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym

Kmin

Przeciśnięty przez praskę czosnek i starty ogórek dodać do jogurtu, doprawić solą i pieprzem.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem i smażyć na oleju ok. 4 minuty, obracając. Zdjąć z ognia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 st. C na 20 minut.

Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę i paprykę, dodać fasolkę, doprawić solą pieprzem i kminem. Kotlety podawać z tzatziki i fasolką

 

 Fasolka po karaibsku

1 ananas

Pęczek szczypioru

1 cebula

4 filety z kurczaka (po ok 150 g)

Sól

2 łyżki oleju słonecznikowego

Pieprz

200 g ryżu

2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym

Dwie łyżki masła

 curry

Ananasa pokroić w kawałki. Mięso posolić i smażyć na rozgrzanym oleju 8 minut, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony szczypior i kostki ananasa. Smażyć 5 minut doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, zagotować.

Ryż ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło roztopić, dodać curry, wymieszać, polać ryż. Mięso pokroić w plastry podawać ryżem i fasolką.

Angielskie śniadanie


Składniki:

2 cebule

250 g pomidorków koktajlowych

3 łyżki oleju słonecznikowego

4 plastry bekonu

12 kiełbasek norymberskich

2 puszki (425 ml) fasolki w sosie pomidorowym

4 jajka

Cebulę pokroić w piórka, pomidory poprzekrawać na pół. Bekon uprażyć na chrupko na łyżce oleju, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć kiełbaski, zdjąć, przesmażyć cebulę, po 5 minutach dodać pomidory i fasolkę. Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone, doprawić solą. Fasolkę podawać z jajkiem, bekonem i kiełbaskami.

 

 


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy