Fasolowe brownie
Cukier z brzozy możesz zastąpić suszonymi figami: pół szklanki cukru to 15 fig.
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na średnich obrotach na sztywną pianę. Fasolę oraz obrane banany rozdrobnij blenderem lub zmiel w maszynce do mięsa. Powinna powstać jednolita, gładka papka. Dodaj do niej ksylitol, kakao, jogurt, żółtka, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj, by składniki ciasta dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzch delikatnie oprósz cukrem pudrem.
Rada: Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, a po upieczeniu przełożyć niskosłodzonym dżemem lub powidłami.
Zobacz także: