Reklama

Fasolowe brownie

Cukier z brzozy możesz zastąpić suszonymi figami: pół szklanki cukru to 15 fig.

Składniki

  • 46 dag czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek kakao
  • ½ szklanki cukru z brzozy (ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • cukier puder lub cukier puder brzozowy (ksylitol)

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na średnich obrotach na sztywną pianę. Fasolę oraz obrane banany rozdrobnij blenderem lub zmiel w maszynce do mięsa. Powinna powstać jednolita, gładka papka. Dodaj do niej ksylitol, kakao, jogurt, żółtka, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj, by składniki ciasta dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzch delikatnie oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Rada: Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, a po upieczeniu przełożyć niskosłodzonym dżemem lub powidłami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy