Reklama

Faszerowana cebula

Składniki na 6 porcji

  • 6 średniej wielkości młodych cebul
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta lub żółty ser
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

1. Z cebul odkrawamy czubki na 1/4 wysokości i z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając ok. 2-3 warstw. Lekko ścinamy też spody, aby upieczone warzywa stabilnie stały na talerzu.

2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyjęte z cebuli środki drobno siekamy, podobnie jak natkę pietruszki. Ser feta rozkruszamy, dodajemy do niego cebulę, pomidory, natkę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

3. Farszem wypełniamy cebule, przykrywamy czubkami i owijamy folią aluminiową - bardziej błyszcząca strona musi być zwrócona ku cebuli, wtedy ciepło będzie się odbijać od powierzchni i dogrzewać warzywa.

Reklama

4. Cebule ustawiamy na grillu i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z sosem z musztardy francuskiej i soku cytrynowego, który idealnie komponuje się z daniem. Faszerowana cebula z grilla może być przystawką lub daniem głównym.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy