Faszerowana cebula
1. Z cebul odkrawamy czubki na 1/4 wysokości i z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając ok. 2-3 warstw. Lekko ścinamy też spody, aby upieczone warzywa stabilnie stały na talerzu.
2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyjęte z cebuli środki drobno siekamy, podobnie jak natkę pietruszki. Ser feta rozkruszamy, dodajemy do niego cebulę, pomidory, natkę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
3. Farszem wypełniamy cebule, przykrywamy czubkami i owijamy folią aluminiową - bardziej błyszcząca strona musi być zwrócona ku cebuli, wtedy ciepło będzie się odbijać od powierzchni i dogrzewać warzywa.
4. Cebule ustawiamy na grillu i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej z sosem z musztardy francuskiej i soku cytrynowego, który idealnie komponuje się z daniem. Faszerowana cebula z grilla może być przystawką lub daniem głównym.