Reklama

Faszerowana cukinia

Sposób na warzywa.

Składniki

  • 6 okrągłych cukinii
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz
  • cebula
  • natka pietruszki
  • puszka tuńczyka

Kaszę kuskus wsyp do miski, dodaj szczyptę soli. Zalej szklanką wrzątku, przykryj na kilka minut, by napęczniała.

Cebulę drobno posiekaj i usmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek. Wrzuć starte na tarce marchewki i seler. Dodaj szczyptę soli i wlej trochę wody. Duś do miękkości.

Całość dodaj do kaszy wraz z odsączonym z zalewy tuńczykiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Z cukinii zetnij daszki. Następnie za pomocą łyżeczki wydrąż środek z pestkami. Do każdej nałóż farsz i przykryj odciętymi daszkami. Wstaw do piekarnika i piecz w 190°C przez godzinę.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy