Faszerowana papryka
Do masy twarogowej można oczywiście dodać również inne sezonowe warzywa, takie jak rzodkiewka, ogórek albo pomidor.

Składniki
- 2 duże czerwone papryki
- 15 dag białego sera półtłustego lub chudego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki mleka 1,5 proc.
- 2 łyżki nasion słonecznika
- sól, pieprz
- rzeżucha do dekoracji
1. Papryki umyć, przeciąć powyżej łodygi, oczyścić. Odkrojoną część pokroić w kostkę. Cebulę i szczypiorek oczyścić, posiekać. 2. Twaróg utrzeć z mlekiem. Dodać pokrojone warzywa i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i doprawić. 3. Przygotowaną masą wypełnić papryki, udekorować posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą. Odstawić do lodówki na kilka minut do schłodzenia. 4. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać papryki z wierzchu. Podawać z wiejskim chlebem i masłem. Zobacz także: