Faszerowane cebule
W faszerowanych warzywach najfajniejsze jest to, że można je przygotować znacznie wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed obiadem. Wówczas mocniej przechodzą smakiem, więc wychodzi im to na dobre. Cebulki faszerowane soczewicą są lekkie i pożywne zarazem. Wyglądają ślicznie w swoich małych kapeluszach. Możesz faszerować je, czym tylko chcesz, ale dodatek kwaśnych pomidorów w farszu dobrze zrobi słodkawej cebuli.
![Faszerowane cebule](https://i.iplsc.com/0006HBKC655DCPHC-C322-F4.webp)
Kiedy już wypróbujesz tę wersję, eksperymentuj i faszeruj cebulki nadzieniem z pomidorów. Zapiecz je wówczas z gęstym aromatycznym sosem pomidorowym.
Składniki
- 4 duże czerwone cebule (ok. 500 g)
- 4 gałązki tymianku
- 1 średnia biała cebula (ok. 100 g)
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ¼ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 szklanka czarnej soczewicy beluga namoczonej
- przez noc w zimnej wodzie (ok. 200 g,
- może być też brązowa lub zielona)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skory (400 g)
- 400 ml wody
- 4 gałązki świeżego oregano albo majeranku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obierz czerwone cebule i odetnij końcówki z korzonkami (spiczaste końce zachowaj). W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj tymianek i wrzuć cebule, gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż zmiękną. Odcedź i wystudź. Kiedy cebule się gotują, przygotuj farsz.
Białą cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posoloną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż warzywo się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 3 minuty. Wrzuć pieczarki i wędzoną paprykę, jeśli jej używasz, i smaż, aż pieczarki puszczą sok. Odparuj. Grzyby powinny być lekko przysmażone.
Wtedy dodaj odcedzoną i wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory z puszki i 400 ml wody (najlepiej wlać wodę do puszki po pomidorach, by dokładnie wypłukać sok). Zagotuj sos, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Wtedy dodaj posiekane liście oregano lub majeranku oraz drobno pokrojoną natkę. Wymieszaj farsz dokładnie i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
Ugotowanym cebulom odetnij spiczasty koniec o grubości około 2 cm. Nie wyrzucaj końcówek, przykryjesz nimi faszerowane warzywa. Za pomocą widelca lub małej łyżeczki wyjmij z każdej cebuli środek, zostawiając 2-3 zewnętrzne warstwy. Wydrążone środki wykorzystaj do zupy lub sosu. Cebule umieść w głębokim naczyniu do zapiekania, środek każdej napełnij farszem i przykryj odciętą końcówką. Jeśli zostanie trochę farszu, rozłóż go między cebulami. Wstaw naczynie do piekarnika na 20-25 minut, aż cebulki ładnie się zrumienią. Danie podawaj od razu z mieszanką sałat i rukoli, skropione oliwą i sokiem z cytryny. Zamiast czerwonej cebuli możesz użyć białej, ale ta pierwsza ładniej się prezentuje.
Przepis pochodzi z książki "Sezonowe warzywo" Dominiki Wójciak.
![Okładka książki "Sezonowe warzywo" Dominiki Wójciak](https://i.iplsc.com/0006HBF3JAQWD6NU-C322-F4.webp)
Zobacz także: