Faszerowane roladki z bakłażana
Idealna przekąska na każdą okazję- faszerowane roladki z bakłażana z serkiem.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około pół centymetra, posolić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie plastry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować z obu stron oliwą.
2. Rozgrzać patelnię grillową, smażyć partiami z obu stron, po 2 minuty z każdej. Wystudzić.
3. Z papryczki chili usunąć gniazda nasiennie, posiekać. Pomidor umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pestki usunąć. Miąższ pokroić w niewielką kostkę.
4. Serek przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z chili i pomidorem.
5. Każdy plaster bakłażana posmarować z jednej strony serkiem, następnie zwinąć ciasno w rulon, spiąć wykałaczkami. Przed podaniem schłodzić. Koperek opłukać, wysuszyć, udekorować nim półmisek z roladkami.
Zobacz także: