Faworki idealne
Zamiast wałkowania, możesz przepuścić ciasto dwa razy przez maszynkę do mięsa. To je odpowiednio napowietrzy.
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus oraz śmietanę. Zagnieć i wyrób ciasto, aż stanie się gładkie. Zawiń je w folię i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aby zmiękło.
Wyłóż ciasto na stolnicę i dobrze rozwałkuj (przez około 20 minut), tak, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. Osiągniesz to nie tylko wałkując, ale też składając ciasto i ubijając je (naciskając mocno) wałkiem. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i odłóż na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Pokrój je bardzo ostrym nożem lub radełkiem na prostokąty o wymiarach około 12 x 3 centymetry. Każdy pasek ciasta natnij na środku (wzdłuż prostokąta), po czym jeden z końców przewlecz przez otwór.
Rozgrzej w niskim, szerokim garnku tłuszcz i smaż faworki z obu stron, na złoty kolor. Odkładaj na talerzach wyłożonych papierowym ręcznikiem. Gdy ostygną, oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: