Faworki z ciasta piwnego
Sprawdzony, tradycyjny przepis na pyszne faworki!
Wbić żółtka do naczynia z podziałką. Dopełnić piwem do objętości 250 ml (nie licząc piany). Dobrze roztrzepać. Wsypać mąkę na stolnicę. Dodawać stopniowo piwo z żółtkami i zarabiać ciasto, dokładnie wyrabiając (powinno być dość twarde).
Odkrawać kawałki ciasta i rozwałkowywać je. Kroić mocno wydłużone prostokąty, każdy naciąć wzdłuż na środku. Przełożyć ciasto przez otwór, formując faworki.
Smażyć faworki w głębokim gorącym tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać obficie cukrem pudrem.
Uwaga: smalec do smażenia faworków powinien być tak gorący, aby wrzucony doń faworek natychmiast wypływał. Łatwo to sprawdzić, wrzucając skrawek ciasta.
Zobacz także: