Reklama

Faworki z ciasta piwnego

Sprawdzony, tradycyjny przepis na pyszne faworki!

Składniki

  • 7 żółtek
  • jasne piwo ok. 150 ml
  • mąka ok. 500 g
  • smalec
  • cukier puder

Wbić żółtka do naczynia z podziałką. Dopełnić piwem do objętości 250 ml (nie licząc piany). Dobrze roztrzepać. Wsypać mąkę na stolnicę. Dodawać stopniowo piwo z żółtkami i zarabiać ciasto, dokładnie wyrabiając (powinno być dość twarde).

Odkrawać kawałki ciasta i rozwałkowywać je. Kroić mocno wydłużone prostokąty, każdy naciąć wzdłuż na środku. Przełożyć ciasto przez otwór, formując faworki.

Smażyć faworki w głębokim gorącym tłuszczu na złoty kolor, z dwóch stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać obficie cukrem pudrem.

Reklama

Uwaga: smalec do smażenia faworków powinien być tak gorący, aby wrzucony doń faworek natychmiast wypływał. Łatwo to sprawdzić, wrzucając skrawek ciasta.

Zobacz także:


Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy