Faworki z cukrem pudrem
Aby zrobić doskonałe faworki, przestrzegaj kilku zasad. Użyta do nich śmietana i jajka muszą być zimne. Dodaj do ciasta alkohol lub ocet, bo wtedy faworki nie wchłoną zbyt wiele tłuszczu. Nie żałuj czasu na napowietrzanie, czyli składanie i wałkowanie ciasta (możesz nim też uderzać o stolnicę). Tylko wtedy słodkości będą kruche i lekkie.
Sposób przygotowania:
1. Ubij jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą pianę. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2. Wlej spirytus lub ocet, i dodaj śmietanę. Wszystko wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż na blat, na około 40 minut.
3. Odwiń ciasto z foli. Zagniataj je energicznie przez 6-7 minut, a następnie rozwałkuj na placek na podsypanej mąką stolnicy. Złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz jeszcze trzy razy. To ważne, bo składając i wałkując, wtłaczasz do ciasta powietrze. Dzięki temu faworki zyskają charakterystyczne pęcherzyki.
4. Ciasto podziel na cztery równe części. Rozwałkuj je na cieniutkie placki i potnij w długie paski, a te na prostokąty o wymiarach 10x3 centymetry. W każdym pasku zrób nożem nacięcie, przez które przełóż koniec ciasta.
5. W szerokim garnku rozgrzej dużą porcję oleju. Wrzucaj po kilka faworków jednocześnie i smaż przez 30-50 sekund z obu stron. Ostudzone faworki oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: