Figi pieczone
Wyśmienity sposób na przyrządzenie fig. Z orzechowo-czekoladową kruszonką to istny raj dla podniebienia!

Składniki
- kilka świeżych fig
- 250 g twarogu
- miód
do podania
- sok z cytryny
- listki mięty
na kruszonkę
- 100 g czekolady gorzkiej
- garść orzechów włoskich
- kilka kruchych ciasteczek
Przepis pochodzi z 344. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Figi naciąć u góry na krzyż i lekko rozchylić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na owoce pokruszyć ser. Polać miodem i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Czekoladę zmrozić, połamać i wrzucić do miksera. Dodać orzechy i ciasteczka. Zmiksować, ale niezbyt drobno.
Na talerzyku rozsypać nieco kruszonki. Ułożyć upieczoną figę. Skropić sokiem z cytryny. Udekorować miętą.