Filet z indyka z warzywami na parze
Lekkie danie, które idealnie sprawdzi się na diecie

Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- oliwa
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 1 brokuł
- 1 mały kalafior
- garść groszku cukrowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 ostra papryka
do podania
- oliwa pietruszkowa
Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso skropić oliwą. Oprószyć suszonymi ziołami. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do woreczka wrzucić kilka różyczek brokułu i kalafiora, groszek cukrowy i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę i ostrą paprykę. Na warzywach ułożyć zamarynowany filet i "powtórzyć" wszystkie jarzyny. Worek szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu do gotowania na parze (wystarczy koszyczek nad wrzątkiem w garnku). Przykryć i dusić do miękkości. Podawać z oliwą pietruszkową. Garść natki pietruszki drobno posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.