Filet z kaczki na szparagach
Planujesz obiad na specjalną okazję? A może po prostu masz ochotę na nieco bardziej wystawne danie? Polecamy przepis na kaczkę podawaną ze szparagami.
Sposób przygotowania:
1. Umyj filety i dokładnie je osusz. Natnij skórę w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.
2. Natrzyj kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na 15 minut. Połóż filety na zimnej patelni skórą do dołu i włącz pod nią palnik.
3. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso zrumieni, odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż oczyszczonymi szparagami, marchewką i pomidorkami.
4. Skrop warzywa oliwą, oprósz solą, pieprzem i piecz ok. 15 minut w 180°C. Gdy potrawa lekko przestygnie, pokrój kaczkę na plastry.
Zobacz także: