Filet z kaczki z pomidorkami koktajlowymi
To danie, choć proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

Składniki
- 2 piersi z kaczki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki dżemu żurawinowego
- 2 jabłka
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- świeży rozmaryn i tymianek
- olej
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj skórę w kratkę i natrzyj mięso solą oraz pieprzem. Odstaw na 20 minut.
2. Podgrzej olej na patelni i smaż pierś najpierw skórą do dołu (ok. 5 minut, aż się przyrumieni), a następnie z drugiej strony (ok. 2 minut).
3. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wokół poukładaj przekrojone na połówki pomidorki i posyp posiekanym rozmarynem oraz tymiankiem.
4. Wstaw do piekarnika i piecz mniej więcej 40 minut w 180°C.
5. Tłuszcz wytopiony z kaczki, jabłka, żurawinę i białe wino podgrzewaj, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zmiksuj sos i polej nim pokrojoną kaczkę.
Zobacz także: