Filety z makreli z patelni
Składniki
na 4 porcje
- 500 g wędzonej makreli
- 700 g ziemniaków
- 4 średniej wielkości cebule
- 100 g chudego boczku
- pół pęczka szczypiorku
- 4 jaja
- pół szklanki mleka
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i w całości gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plastry. Z filetów z makreli ściągamy skórę i pozbywamy się ości, kroimy na kawałki. Obrane cebule i boczek siekamy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę i boczek na jasnozłoty kolor. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, przekładamy ziemniaki i smażymy na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy do nich cebulę z boczkiem i rybę, oprószamy pieprzem oraz solą, delikatnie mieszamy.
3. Umyty i osuszony szczypiorek siekamy. Jaja przy pomocy trzepaczki rózgowej łączymy z mlekiem, musztardą i 3/4 ilości szczypiorku. Powstałą masą zalewamy ziemniaki i rybę na patelni, smażymy, aż się zetnie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy.
Zobacz również: