Filety z makreli z patelni
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i w całości gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plastry. Z filetów z makreli ściągamy skórę i pozbywamy się ości, kroimy na kawałki. Obrane cebule i boczek siekamy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę i boczek na jasnozłoty kolor. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, przekładamy ziemniaki i smażymy na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy do nich cebulę z boczkiem i rybę, oprószamy pieprzem oraz solą, delikatnie mieszamy.
3. Umyty i osuszony szczypiorek siekamy. Jaja przy pomocy trzepaczki rózgowej łączymy z mlekiem, musztardą i 3/4 ilości szczypiorku. Powstałą masą zalewamy ziemniaki i rybę na patelni, smażymy, aż się zetnie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy.
Zobacz również: