Fińska zapiekanka ze śledziem
Bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna- polecamy przepis na fińską zapiekankę na bazie śledzia i ziemniaków.
Sposób przygotowania:
1. Filety oczyścić z ew. ości, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości 2 cm. Koperek umyć, osuszyć (odłożyć 2 łodygi), grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki. Boczek pokroić w plasterki 3 mm, następnie w paski 1 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
2. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaków, na nich boczek, cebulę, czerwony pieprz i koperek. Następnie drugą połowę ziemniaków, zalać masą mleczno-jajeczną, na wierzchu rozłożyć kawałki śledzia.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotową zapiekankę odstawić na 10 minut, posypać pozostałym koperkiem.
Zobacz także: