Flaczki z kalmarów
Flaczki w wersji z owocami morza według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- ½ kg - mrożonych tubek kalmarów
- mleko do namoczenia
- kilka grzybów suszonych
- 1 łyżka - masła klarowanego
- 1 - marchewka
- 1 - pietruszka
- kawałek selera
- 1 - cebula
- biała część pora
- 1 l - wody
- 2 - liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka - suszonego majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- lubczyk
- sok z ½ cytryny
- natka pietruszki do dekoracji
Przepis pochodzi z 366. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Kalmary rozmrozić, zalać mlekiem i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie przelać przez sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie. W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pietruszkę, marchewkę i seler - wszystkie warzywa starte na jarzynowych oczkach.
Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną białą część pora. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i suszonym majerankiem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucić grzyby, wlać też wodę, w której się moczyły. Przykryć i gotować do miękkości. Kalmary pokroić tak, by powstały krążki.
Wrzucić do gotujących się warzyw. Pod koniec dodać posiekany lubczyk. Gotować najwyżej 10 minut. Zakwasić sokiem z cytryny. Na talerzu udekorować natką pietruszki.