Flaki
Klasyczny przepis.
Składniki
- 1 kg ugotowanych flaków wołowych
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 3 l bulionu
- seler
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- oliwa
Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki. Oliwę rozgrzej na patelni, a kiedy będzie gorąca, wrzuć przygotowane warzywa. Smaż, często mieszając, przez 3 minuty.
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dokładnie wymieszaj. Patelnię postaw jeszcze na pół minuty na ogniu tak, aby z papryki wydobył się cały aromat.
Podsmażone warzywa przełóż do przygotowanych wcześniej flaków i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.