Fondant czekoladowy z lodami bananowymi i solonym karmelem
Oryginalny deser.
1. Pokrój banany w kawałki i zamroź. Po zamrożeniu wyciągnij je na 10-15 minut przed zmiksowaniem. Zmiksuj kawałki bananów z sokiem z limonki na gładką masę.
2. W garnku podgrzej olej i dodaj ziarna kukurydzy. Na średnim ogniu podgrzej ziarna pod przykrywką, aż powstanie popcorn. Przełóż go do miski i dopraw solą do smaku.
3. Przygotuj solony karmel. Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
4. Wysmaruj masłem foremki i oprósz cukrem. Odstaw.
5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i zdejmij z rondelka. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj czekoladę, cały czas mieszając, aż do całkowitego połączenia składników. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
6. Wlej ciasto do wysokości ² / ³ foremek. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku 6-8 minut. Wyciągnij, gdy zobaczysz, że góra fondant lekko się ścięła, a środek lekko opadł. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Ostrożnie wyłóż fondant na talerz, dodaj kulkę lodów bananowych, polej solonym karmelem i posyp popcornem.
Przepis pochodzi z książki Davida Gaboriauda „Coś francuskiego”