Reklama

Reklama

Fondue z przyjaciółmi

Wymyślili je Szwajcarzy, ale pokochał cały świat. Zrobisz je na wiele sposobów.

Gorący kociołek z roztopionymi serami plus dodatki to wspaniała uczta. Danie to najlepiej smakuje spożywane w gronie przyjaciół.

Do serowego fondue nadają się tłuste gatunki sera, np. ementaler, grojer, gouda. Pasują kawałki bagietki, pieczone ziemniaki, pomidorki koktajlowe oraz kawałki czerwonej papryki.

Sztuka topienia sera

Ścianki garnka, w którym przyrządzasz fondue, nasmaruj czosnkiem. Zanim roztopisz ser, pokrój go drobno. Mąkę wymieszaj z odrobiną oliwy. Do roztopionego sera dodaj kieliszek wiśniówki, a potem mąkę ziemniaczaną (sprawia, że zawiesina serowa się nie rozwarstwia). Wbij też utarte żółtka z masłem; fondue będzie gęstsze. Wino lub wiśniówkę dolej na końcu, kiedy serowa masa wrze. A gdy się stopi na gęstą masę, dodaj do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

Reklama

Ważne składniki


Najczęstszymi przyprawami do fondue są: pieprz biały, gałka muszkatołowa, utarte ząbki czosnku i inne zioła. Aby uszlachetnić przygotowywane w domu serowe fondue, możesz do niego dodać np. musztardę, kapary, kostki pomidorów, posiekane orzechy czy ziarna sezamu. Serwując ciepłe danie, pamiętaj, że pasuje do niego białe wino.

Rodzaje fondue


Oprócz serowego, może być mięsne, bulionowe i czekoladowe. Mięsne (burgundzkie) zamiast sera zawiera tłuszcz, w którym maczamy kawałki smażonego mięsa, a każdy z biesiadników ma przed sobą miseczki z sosami. Bulionowe jest lekkostrawne, a w bulionie często pływają kawałki ryb, chudego mięsa i warzywa.

Istnieje też czekoladowe fondue. W roztopionej czekoladzie maczamy ulubione owoce, np. kawałki banana, winogrona lub truskawki.


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: fondue | czekolada | topiony ser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy