Francuska tarta na cytrynowym spodzie

Delikatna tarta z morelami to idealny pomysł na deser, który zachwyci całą rodzinę.

Tartę posypmy posiekaną miętą albo tymiankiem
Tartę posypmy posiekaną miętą albo tymiankiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • żółtko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 10–11 moreli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka śmietanki kremówki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, 6 łyżek cukru, szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

2. Morele sparzamy wrzątkiem. Pół minuty później płuczemy krótko zimną wodą i obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w plastry. Przekładamy na sitko, by osączyć z nadmiaru soku.

3. Blachę do tarty o średnicy 28 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 200ºC.

4. Śmietanę mieszamy ze skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym, by składniki się połączyły. Masę rozprowadzamy na cieście, a na nią układamy, jak wachlarz, plastry moreli. Całość posypujemy cukrem brązowym i zapiekamy jeszcze około 15 minut w 200ºC. Ciasto przez kilka minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy z niej, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Tartę kroimy na porcje i podajemy, np. z odrobiną bitej śmietany.

Zobacz także:

Pancakes z twarogiem, suszonymi morelami i rodzynkamiStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas