Francuska zupa jabłkowa
Jest zdrowa i delikatna, świetna na upalne dni. Zobacz jak ugotować zupę z jabłek.

Składniki
- kilogram jabłek
- pół cytryny
- 8 łyżek cukru
- 3/4 kartonu soku jabłkowego
- 3 gałązki świeżego tymianku
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżka mąki kukurydzianej
- białka z 2 jaj
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Z połówki cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Umyte jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt grube paski.
2. W garnku podgrzewamy sześć łyżek cukru z dwoma łyżkami wody, aby się skarmelizował na jasnozłoty kolor. Następnie pomału wlewamy sok jabłkowy, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z cytryny i tymianek, gotujemy trzy minuty. Wsypujemy plastry jabłek i gotujemy jeszcze cztery minuty. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią zupę, studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3. Białka jaj ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W garnku zagotowujemy wodę i łyżką wykładamy do wrzątku porcje ubitej piany z białek. Przykrywamy garnek i gotujemy kluseczki cztery minuty, odcedzamy i studzimy. Chłodną zupę jabłkową przelewamy do misek, do każdej dodajemy kluseczki i oprószamy cynamonem.
Zobacz także: