Reklama

Francuska zupa jabłkowa

Jest zdrowa i delikatna, świetna na upalne dni. Zobacz jak ugotować zupę z jabłek.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • kilogram jabłek
  • pół cytryny
  • 8 łyżek cukru
  • 3/4 kartonu soku jabłkowego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • białka z 2 jaj
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Z połówki cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Umyte jabłka przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt grube paski. 

2. W garnku podgrzewamy sześć łyżek cukru z dwoma łyżkami wody, aby się skarmelizował na jasnozłoty kolor. Następnie pomału wlewamy sok jabłkowy, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z cytryny i tymianek, gotujemy trzy minuty. Wsypujemy plastry jabłek i gotujemy jeszcze cztery minuty. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią zupę, studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

3. Białka jaj ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W garnku zagotowujemy wodę i łyżką wykładamy do wrzątku porcje ubitej piany z białek. Przykrywamy garnek i gotujemy kluseczki cztery minuty, odcedzamy i studzimy. Chłodną zupę jabłkową przelewamy do misek, do każdej dodajemy kluseczki i oprószamy cynamonem. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | jabłka | zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy