Francuskie kwadraty
1. Jajo rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko i skórkę pomarańczową dodajemy do masy marcepanowej, wyrabiamy, by składniki się połączyły. Masę rozwałkowujemy.
2. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i przekrawamy na pół, by powstały dwa równe kawałki. Na jednym kawałku układamy masę marcepanową i przykrywamy drugim kawałkiem, lekko dociskamy. Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy wierzch ciasta, które kroimy na 9 równych kwadratów.
3. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy nożem zaokrąglone części owoców. Skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Jabłka wciskamy w kwadraty ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kwadraty z owocami i pieczemy 25-30 minut w 200ºC. Ostudzone, posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz również: