Reklama

Francuskie Magdalenki

Te pyszne francuskie ciasteczka nie mogą obejść się bez filiżanki herbaty lub kawy. Przygotujesz je szybko i prosto!

Magdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który powstaje dzięki dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami.

Składniki: 2 jajka, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g. maki pszennej, 3/4 łyżka proszku do pieczenia, sok i otarta skórka z jednej cytryny.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formy do Magdalenek posmaruj masłem, następnie obsyp mąką i uderz delikatnie o blat, aby wytrząsnąć jej nadmiar.

W misce utrzyj jaja z cukrem. Następnie wsyp pozostałe składniki - masło, mąka, cytrynowy sok i skórkę oraz proszek do pieczenia - i dokładnie wyrób, aby nie było grudek. 

Reklama

Ciasto powinno być dość rzadkie. Zostaw je, niech "odpocznie" przez 20 minut, następnie delikatnie wylej do przygotowanej foremki. 

Piecz 8 - 10 minut. Ciastka powinny odrobinę wyrosnąć i zbrązowieć na wierzchu. Magdalenki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, najpierw jednak muszą ostygnąć.  

Michel Roux Jr.

Przepis pochodzi z programu "Food & Drink: Z miłości do jedzenia", który będzie można oglądać na BBC Lifestyle.

Odcinek 1. Legenda kuchni Michel Roux Jr i ekspertka od napojów Kate Goodman, będą gościć nestorkę brytyjskiej sztuki wypieków Mary Berry, by wspólnie przygotować idealną, popołudniową herbatkę. Pisarz William Sitwell weźmie udział w dyskusji z ewangelickimi rzemieślnikami i będzie bronił białego, krojonego chleba, natomiast autorka książek kulinarnych Rachel Khoo wyruszy do Paryża, by poznać świat tamtejszych wypieków.

---------------------------

"Food & Drink" to program, w którym nie zabraknie wspaniałego jedzenia i porad kulinarnych  Głównym prowadzącym jest uhonorowany gwiazdkami Michelina, światowej sławy szef kuchni Michel Roux Jr, który podzieli się z nami swoimi ulubionymi przepisami.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy