Mus brzoskwiniowy z kremem zabaione
Włoski krem zabaione serwujemy na warstwach z gotowanych brzoskwiń i pokruszonych herbatników amaretti. Delizioso!
Składniki na cztery porcje:
Mus brzoskwiniowy: 3 dojrzałe brzoskwinie, 3 łyżki cukru, szczypta mielonych liści cytryny.
Zabaione: 3 żółtek jajek, wino Marsala - po 3 łyżki stołowe na jedno jajko, 5 łyżek cukru.
Do ozdoby duża garść migdałowych herbatników.
Przygotowanie: Duży rondel pełen wody doprowadź do wrzenia. W międzyczasie przygotuj miskę z zimną wodą i lodem. Brzoskwinie włóż do wrzątku i zostaw w nim przez około minutę. Następnie przełóż do zimnej wody - w ten sposób z łatwością je obierzesz. Brzoskwinie pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Pozbądź się pestek.
Wrzuć brzoskwinie do rondla lub wysokiej patelni - musi być dość duża, aby owoce pokryły całe dno i nie leżały na sobie. Wlej 150 ml wody, dodaj cukier i mielone liście cytryny (możesz zastąpić je otarta skórką z cytryny). Przykryj je papierem do pieczenia (dociętym do kształtu patelni) lub pokrywką i duś na niewielkim ogniu ok. 8 minut, aż będą miękkie, ale nie stracą swojej formy.
W międzyczasie przygotuj zabaione. Żółtka jaj, cukier i wino wlej do miski i roztrzep trzepaczką na gładką masę. Następnie postaw miskę na rondlu z gotującą się wodą i ubijaj dopóki nie stanie się kremowa i czterokrotnie zwiększy swoją objętość. Zabaione będzie wówczas gotowe.
Na dno pucharka wkrusz nieco herbatników. Następnie wyłóż na nie nieco brzoskwiń i zmów posyp herbatnikami. Nałóż kolejną warstwę brzoskwiń. Na nią wyłóż porcję kremu zabaione i dla ozdoby posyp jeszcze odrobiną kruszonych herbatników.
Michel Roux Jr.
Przepis pochodzi z programu "Food & Drink: Z miłości do jedzenia", który będzie można oglądać na BBC Polska.
Odcinek 3. Kuchnia włoska. Tym razem Michel Roux Jr i Kate Goodman gościć będą Angelę Hartnett - szefową kuchni o włoskich i walijskich korzeniach. Wspólnie przygotują idealne włoskie ragout i makaron. Kochający Włochy dziennikarz Matthew Fort będzie narzekał na brak autentyczności jego ulubionych włoskich potraw poza granicami ojczyzny, a Antonio Carluccio opowie o tym, co sprawia, że przygotowany posiłek jest naprawdę smaczny.
---------------------------
"Food & Drink" to program, w którym nie zabraknie wspaniałego jedzenia i porad kulinarnych Głównym prowadzącym jest uhonorowany gwiazdkami Michelina, światowej sławy szef kuchni Michel Roux Jr, który podzieli się z nami swoimi ulubionymi przepisami.