Frykadelki nadziane fetą
1. Warzywa umyj, osusz. Bakłażany i cukinię pokrój w plasterki, pomidory na cząstki. Paprykę przekrój, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Oregano opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój na 12 kawałeczków.
2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajko, czosnek, tartą bułkę i cebulę. Wrzuć oliwki i oregano. Wlej mleko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób rękami. Nabieraj małe porcje mięsnej masy. Oblep nimi kawałeczki sera feta.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż frykadelki i smaż je na rumiano ze wszystkich stron przez 8 minut.
4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je przez 5 minut, często mieszając. Dołóż koncentrat pomidorowy, wlej bulion. Przypraw pieprzem, solą i cukrem. Duś jeszcze przez 4 minuty. Gotowe frykadelki podawaj z warzywami.
Polecamy: Ciasta pełne śliwek
Zobacz także: