Reklama

Frykadelki nadziane fetą

Składniki

  • 200 g bakłażanów
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 6 gałązek oregano
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera feta
  • 600 g mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru

1. Warzywa umyj, osusz. Bakłażany i cukinię pokrój w plasterki, pomidory na cząstki. Paprykę przekrój, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Oregano opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój na 12 kawałeczków.

2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajko, czosnek, tartą bułkę i cebulę. Wrzuć oliwki i oregano. Wlej mleko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób rękami. Nabieraj małe porcje mięsnej masy. Oblep nimi kawałeczki sera feta.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż frykadelki i smaż je na rumiano ze wszystkich stron przez 8 minut.

4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je przez 5 minut, często mieszając. Dołóż koncentrat pomidorowy, wlej bulion. Przypraw pieprzem, solą i cukrem. Duś jeszcze przez 4 minuty. Gotowe frykadelki podawaj z warzywami.

Polecamy: Ciasta pełne śliwek

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy