Frykadelki soczewicowo-cukiniowe
Wystarczy poświęcić trochę czasu i powstaje wspaniałe dzieło kulinarne o niezwykłym smaku, wspaniałym wyglądzie, będące oryginalnym połączeniem wielu składników.
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanej oliwy. Soczewicę zalej w garnku 300 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wtedy zmniejsz płomień, gotuj 30 minut pod przykryciem. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki opłucz, osusz, z jednego pęczka poodrywaj listki i posiekaj.
Posiekane listki natki zmiksuj na gładko w blenderze z 30 g startego parmezanu, 1 łyżką serka ricotta (możesz go zastąpić twarożkiem śmietankowym), pistacjami, 5 łyżkami oliwy i 5 łyżkami wody. Pesto pistacjowe przypraw do smaku sokiem z limonki, pieprzem i solą (uważaj na sól, jeśli pistacje były solone!).
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj. Chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki, strączek opłucz, drobniutko pokrój. Oderwij listki od pozostałych gałązek natki i posiekaj je.
Soczewicę odcedź, odłóż ok. 1/3, resztę zmiksuj z pozostałą ricottą. Wymieszaj z odłożonymi ziarenkami soczewicy. Dodaj skórkę z limonki, startą cukinię, czosnek, posiekaną natkę, chili, tartą bułkę i 40 g parmezanu. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Masę dobrze wymieszaj.
Rękoma formuj z masy kuleczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piecz 20-25 minut.
Wyłóż na talerze przybrane listkami sałaty. Polej pesto pistacjowym. Danie możesz podać z ziemniaczanym purée.
Zobacz także: