Frytki z batatów

Jeszcze niedawno na grillu piekło się wyłącznie mięso. Powoli ta reguła staje się nieaktualna. Warzywa stają się modne, podobnie jak owoce. Polecamy przepis na domowe, chrupiące frytki z batatów.

Frytki posyp mąką ziemniaczaną, nada ona lekkiej chrupkości skórce
Frytki posyp mąką ziemniaczaną, nada ona lekkiej chrupkości skórce123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 duże bataty
  • olej
  • sól morska lub zioła

Sposób przygotowania:

1. Bataty obierz, pokrój w grube plastry, a następnie w słupki. Namocz je w zimnej wodzie przez 20 minut i osusz na papierowym ręczniku.

2. Suche włóż do oleju, wymieszaj i rozłóż na tacce, zachowując odstępy, aby się nie posklejały. Piecz na dobrze rozgrzanym grillu do czasu, aż skórka stanie się chrupka.

3. Gotowe frytki zdejmij z grilla i podawaj posypane solą lub ulubionymi ziołami.

Zobacz także:

Kanapka z batatamiStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?