Galareta mięsna
To jedna z najpopularniejszych polskich przystawek, ale nie każdy zna sekrety jej przygotowania. Sprawdź, jak przygotować pyszną galaretę bez dodatku żelatyny.

Składniki:
1,8 kg golonki
1,8 kg pręgi wołowej
8 ząbków czosnku
400 g marchewki
700 g cebuli
2 listki laurowe
10 g natki pietruszki
Sól, pieprz
Zobacz, jak krok po kroku przygotować galaretę:
Wrzuć mięso do gotującej wody. Dodaj marchewkę, cebulę, przyprawy. Po 6 godzinach wyjmij cebulę i gotuj kolejne 4 godziny. Regularnie szumuj wywar. Odfiltruj bulion, przepuszczając przez papierowe ręczniki. Dodaj czosnek. Wyłóż naczynie folią spożywczą. W naczyniu umieść listki pietruszki i mięso oddzielone od kości. Zalej mięso bulionem. Wstaw do lodówki. Gdy galareta stężeje, wyłóź ją na półmisek. Podawaj z chrzanem lub musztardą.