Garnek rozmaitości
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz z łupin, pokrój w talarki. Kapustę pekińską pokrój w paski. Pomidory natnij w kilku miejscach. Sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (powinien pozostać al dente, czyli lekko twardawy).
2. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę. Mieszając smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min, aż mięso lekko zbrązowieje.
Wrzuć posiekaną kapustę pekińską. Podgrzewaj ok. 5 min. Dodaj bulion oraz pomidory z puszki. Duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodaj makaron, pokrojone pomidory oraz oregano lub bazylię. Całość podgrzewaj jeszcze ok. 10 min.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również: