Reklama

Garnek rozmaitości

Składniki na 4-5 porcji

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 pomidory
  • 300 g makaronu, np. kolanka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • słodka mielona papryka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz z łupin, pokrój w talarki. Kapustę pekińską pokrój w paski. Pomidory natnij w kilku miejscach. Sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (powinien pozostać al dente, czyli lekko twardawy).

2. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę. Mieszając smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 min, aż mięso lekko zbrązowieje.

Reklama

Wrzuć posiekaną kapustę pekińską. Podgrzewaj ok. 5 min. Dodaj bulion oraz pomidory z puszki. Duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodaj makaron, pokrojone pomidory oraz oregano lub bazylię. Całość podgrzewaj jeszcze ok. 10 min.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy