Gazpacho

Prosta w przygotowaniu zupa idealna na upały? Gazpacho! Wypróbuj przepis na tę popularną zupę na bazie pomidorów i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Pyszne, domowe gazpacho
Pyszne, domowe gazpacho123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 kromki białego chleba
  • czerwona cebula
  • spory ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki lub świeża bazylia
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.

2. Połowę chleba moczymy w wodzie, odsączamy i miksujemy na gładko razem z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ogórkiem oraz 3 łyżkami oliwy.

3. Do zmiksowanej masy dodajemy 100 ml wody, posiekaną natkę pietruszki oraz ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Z reszty chleba robimy grzanki. Podajemy z listkiem bazylii lub natką pietruszki.

Zobacz także:

Omlet z pomidorami i bazyliąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas