Reklama

Gazpacho z ziołami

Doskonale smakują również chłodniki na bazie cukinii lub ziemniaków.

Składniki

  • 6 dużych dojrzałych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 zielony ogórek
  • pół pęczka natki pietruszki lub trzy łyżki posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny do smaku
  • cztery łyżki gęstego kremowego twarożku lub jogurtu naturalnego
  • osiem paluszków chlebowych

Przygotowanie:

Sparz pomidory wrzątkiem, obierz i pokrój. 2. Umyj papryki, przekrój i usuń nasiona. Pokrój na kawałki. 3. Przeciśnij obrany czosnek przez praskę, a cebulę posiekaj. 4. Obierz i pokrój ogórek. 5. Wszystkie warzywa zblenduj, ale niech masa nie będzie gładka. Gazpacho jest smaczniejsze, jeśli są w nim małe cząstki warzyw. 6. Dopraw zupę do smaku oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 7. Umyj bazylię lub natkę. 8. Mocno chłodzone gazpacho podawaj z paluszkami chlebowymi, twarożkiem lub jogurtem, posypane obficie zieleniną.

Reklama

Zobacz także:



Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy