Gazpacho z ziołami
Doskonale smakują również chłodniki na bazie cukinii lub ziemniaków.

Składniki
- 6 dużych dojrzałych pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 zielony ogórek
- pół pęczka natki pietruszki lub trzy łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku
- cztery łyżki gęstego kremowego twarożku lub jogurtu naturalnego
- osiem paluszków chlebowych
Przygotowanie:
Sparz pomidory wrzątkiem, obierz i pokrój. 2. Umyj papryki, przekrój i usuń nasiona. Pokrój na kawałki. 3. Przeciśnij obrany czosnek przez praskę, a cebulę posiekaj. 4. Obierz i pokrój ogórek. 5. Wszystkie warzywa zblenduj, ale niech masa nie będzie gładka. Gazpacho jest smaczniejsze, jeśli są w nim małe cząstki warzyw. 6. Dopraw zupę do smaku oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 7. Umyj bazylię lub natkę. 8. Mocno chłodzone gazpacho podawaj z paluszkami chlebowymi, twarożkiem lub jogurtem, posypane obficie zieleniną.
Zobacz także: