Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną
Prosty przepis na sycące danie mięsne z owocowym dodatkiem.
Przygotowanie:
Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy,także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami.
Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do nich żurawinę, suszony tymianek, przepuszczony przez praskę czosnek, odrobinę soli, mieszamy.
Nadziewamy masą gęś i układamy ją w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy w 220ºC ok. 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejne 90 minut. Co kilkanaście minut polewamy gęsinę sosem z tłuszczu i soku jabłkowego.
Upieczoną dzielimy na porcje i podajemy z jabłkami i żurawiną.
Zobacz także: