Gęsta zupa charczo
Kuchnia tego kraju jest sycąca, chociaż ciężkawa. Ale jaka pyszna... Wypróbuj przepis na gęstą, pożywną zupę charczo.
Składniki
- pół kg wołowiny
- 150 g ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory (lub krojone pomidory z puszki)
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- po ¼ łyżeczki suszonej bazylii, kopru, natki pietruszki, cząbru, mięty
- po ½ łyżeczki majeranku i kolendry
- ¾ łyżeczki ostrej papryki
- łyżka octu winnego
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj. Do moździerza włóż suszoną bazylię, koper, natkę, cząber, miętę, majeranek, kolendrę i paprykę i dokładnie rozetrzyj.
2. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Mięso wyjmij a bulion przecedź. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Dodaj cebulę, zeszklij, wsyp mąkę i smaż 2-3 minuty, mieszając.
3. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso, opłukany ryż, zeszkloną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 15 min. Potem dodaj posiekane orzechy włoskie i gotuj 5-7 min. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy rozgniecione w moździerzu. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Dopraw solą.
Zobacz także: