Gęsta zupa charczo

Kuchnia tego kraju jest sycąca, chociaż ciężkawa. Ale jaka pyszna... Wypróbuj przepis na gęstą, pożywną zupę charczo.

Możesz użyć też mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
Możesz użyć też mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)123RF/PICSEL

Składniki

  • pół kg wołowiny
  • 150 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory (lub krojone pomidory z puszki)
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • po ¼ łyżeczki suszonej bazylii, kopru, natki pietruszki, cząbru, mięty
  • po ½ łyżeczki majeranku i kolendry
  • ¾ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka octu winnego
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, osusz,  pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj. Do moździerza włóż suszoną bazylię, koper, natkę, cząber, miętę, majeranek, kolendrę i paprykę i dokładnie rozetrzyj.

2. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Mięso wyjmij a bulion przecedź. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Dodaj cebulę, zeszklij, wsyp mąkę i smaż 2-3 minuty, mieszając.

3. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso, opłukany ryż, zeszkloną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 15 min. Potem dodaj posiekane orzechy włoskie i gotuj 5-7 min. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy rozgniecione w moździerzu. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Dopraw solą.

Zobacz także:

Tibilisi. co warto zobaczyć w stolicy Gruzji?Styl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas