Reklama

Gin Basil Smash

Prosty i przepyszny koktajl, za którego smak odpowiada w głównej mierze gin oraz ugniecione świeże listki bazylii.

Wymyślił go w 2008 roku Jorg Meyer, pracujący w barze Le Lion w Hamburgu. Oryginalnie nazwał go Gin Pesto, ale już wkrótce drink tak mocno się spopularyzował i podbił świat, że zmienił nazwę na bardziej adekwatną. Lubię ten koktajl przede wszystkim za to, że pozwala na nowo odkryć bazylię i jej aromaty. Jest bardzo odświeżający i z pewnością niejednego z was zaskoczy swoim bukietem.

Składniki

  • 60 ml ginu
  • 30 ml świeżego soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • garść listków świeżej bazylii
  • garnish: listki bazylii

Przygotowanie


Koktajl shake’ujemy, ale w tym wypadku nie polecam shakera bostońskiego, lecz tin-tin, który ma dwa stalowe kubki. Przygotowując Gin Basil Smash w dwóch metalowych naczyniach, uzyskamy znacznie ładniejszy i głębszy zielony kolor. Zanim jednak wlejemy do mniejszego z kubków alkohol, wsypujemy do niego garść świeżych listków bazylii. Dopiero potem wlewamy syrop cukrowy, świeży sok z cytryny i gin. Shake’ujemy mocno przez około 25 sekund, a następnie przelewamy do niskiej szklanki i podajemy na kruszonym lodzie, udekorowane kilkoma świeżymi listkami bazylii.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Sztuka koktajlu", Patryk Mitręga. Wydawnictwo Edipresse Książki. Premiera: 12 grudnia 2018.

Mistrz barmański Patryk Mitręga zaprasza na wyprawę po świecie alkoholi. W swojej książce opowie o nich ciekawe anegdoty i podzieli się swoją ogromną wiedzą na ich temat. W "Sztuce koktajlu" można dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry gatunek trunku, na co zwracać uwagę przy wyborze alkoholu oraz poznać historię ich powstawania.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy