Gin Basil Smash
Prosty i przepyszny koktajl, za którego smak odpowiada w głównej mierze gin oraz ugniecione świeże listki bazylii.
Wymyślił go w 2008 roku Jorg Meyer, pracujący w barze Le Lion w Hamburgu. Oryginalnie nazwał go Gin Pesto, ale już wkrótce drink tak mocno się spopularyzował i podbił świat, że zmienił nazwę na bardziej adekwatną. Lubię ten koktajl przede wszystkim za to, że pozwala na nowo odkryć bazylię i jej aromaty. Jest bardzo odświeżający i z pewnością niejednego z was zaskoczy swoim bukietem.
Koktajl shake’ujemy, ale w tym wypadku nie polecam shakera bostońskiego, lecz tin-tin, który ma dwa stalowe kubki. Przygotowując Gin Basil Smash w dwóch metalowych naczyniach, uzyskamy znacznie ładniejszy i głębszy zielony kolor. Zanim jednak wlejemy do mniejszego z kubków alkohol, wsypujemy do niego garść świeżych listków bazylii. Dopiero potem wlewamy syrop cukrowy, świeży sok z cytryny i gin. Shake’ujemy mocno przez około 25 sekund, a następnie przelewamy do niskiej szklanki i podajemy na kruszonym lodzie, udekorowane kilkoma świeżymi listkami bazylii.
Przepis pochodzi z książki "Sztuka koktajlu", Patryk Mitręga. Wydawnictwo Edipresse Książki. Premiera: 12 grudnia 2018.
Mistrz barmański Patryk Mitręga zaprasza na wyprawę po świecie alkoholi. W swojej książce opowie o nich ciekawe anegdoty i podzieli się swoją ogromną wiedzą na ich temat. W "Sztuce koktajlu" można dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry gatunek trunku, na co zwracać uwagę przy wyborze alkoholu oraz poznać historię ich powstawania.