Giouvetsi: Zapiekanka grecka
Giouvetsi to prosta potrawa jednogarnkowa.
Składniki
- 1 cebula
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g sera feta
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml mleka
- słodka papryka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 250 g greckiego makaronu kritharaki
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu
- pieprz cayenne
- 3 gałązki tymianku
- cynamon
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- po 2 łyżki mleka i śmietany
3-4 osób
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek i tymianek, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, pieprzem cayenne i papryką. Wlać pomidory i bulion. Dodać mleko i śmietanę. Dodać makaron (surowy). Wszystko przełożyć do żaroodpornej formy posypać serem i zapiekać w 175 st. C przez 30 minut. Gotową zapiekankę skropić oliwą i posypać tymiankiem.
Zobacz także: