Reklama

Giouvetsi: Zapiekanka grecka

Giouvetsi to prosta potrawa jednogarnkowa.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka
  • słodka papryka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 250 g greckiego makaronu kritharaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu
  • pieprz cayenne
  • 3 gałązki tymianku
  • cynamon
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • po 2 łyżki mleka i śmietany

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek i tymianek, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy.

Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, pieprzem cayenne i papryką. Wlać pomidory i bulion. Dodać mleko i śmietanę.  Dodać makaron (surowy). Wszystko przełożyć do żaroodpornej formy posypać serem i zapiekać w 175 st. C przez 30 minut. Gotową zapiekankę skropić oliwą i posypać tymiankiem.

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy