Gniazdka z musem czekoladowym
Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, z masy bezowej zrób niewielkie kleksy i łyżeczką uformuj dołki.
1. Do białek dodaj sól, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca, dodaj mąkę oraz sok z cytryny lub ocet i jeszcze chwilę miksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj masę formując gniazdka. Najpierw uformuj okrągły spód a następnie ścianki, formując okręgi. Susz w temp. 80°C przez 4-5 godzin lub piecz ok. 2 godz. w temperaturze 120°C.
2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do żółtek dodaj cukier oraz ½ szklanki śmietanki, zmiksuj. Przelej do rondelka i podgrzewaj mieszając, aż masa się zagotuje. Gdy wystygnie, ciągle mieszając, powoli wlej ją do wystudzonej czekolady. 1 szklankę śmietanki ubij mikserem na sztywno. Dodaj ją w 2-3 porcjach do masy czekoladowej delikatnie mieszając łyżką. Wstaw do lodówki, by mus zgęstniał.
3. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno pod koniec dosypując cukier puder. Gniazdka wypełnij tężejącym musem czekoladowym, rozłóż wiśnie. Udekoruj ubitą śmietaną i wiórkami czekolady.