Reklama

Gniazdka z musem czekoladowym

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, z masy bezowej zrób niewielkie kleksy i łyżeczką uformuj dołki.

Składniki Na beziki

  • 4 białka (duże)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki Na mus

  • 180 g czekolady deserowej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i ½ szkl. śmietanki kremówki 30 proc.

Składniki Ponadto

  • 250 g wiśni
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 kostki czekolady

1. Do białek dodaj sól, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca, dodaj mąkę oraz sok z cytryny lub ocet i jeszcze chwilę miksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj masę formując gniazdka. Najpierw uformuj okrągły spód a następnie ścianki, formując okręgi. Susz w temp. 80°C przez 4-5 godzin lub piecz ok. 2 godz. w temperaturze 120°C.

2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do żółtek dodaj cukier oraz ½ szklanki śmietanki, zmiksuj. Przelej do rondelka i podgrzewaj mieszając, aż masa się zagotuje. Gdy wystygnie, ciągle mieszając, powoli wlej ją do wystudzonej czekolady. 1 szklankę śmietanki ubij mikserem na sztywno. Dodaj ją w 2-3 porcjach do masy czekoladowej delikatnie mieszając łyżką. Wstaw do lodówki, by mus zgęstniał.

Reklama

3. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno pod koniec dosypując cukier puder. Gniazdka wypełnij tężejącym musem czekoladowym, rozłóż wiśnie. Udekoruj ubitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy