Gnocchi z masłem ziołowym
Włoskie mamy i babcie wiedzą, co zrobić, aby gnocchi były delikatne. Bardzo krótko wyrabiają ciasto, bo inaczej kluski po ugotowaniu byłyby twarde. Nie używają też młodych ziemniaków, bo te zawierają dużo wody. A po co wzorek na gnocchi? By we wgłębieniach mógł zbierać się sos!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj, ale ich nie obieraj. Włóż do garnka, zalej wodą i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie odcedź je i obierz ze skórki. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa.
2. Przestudzone ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj sól, pieprz oraz przesianą przez sito mąkę. Zrób dołek i wlej jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połącz je ze sobą w kulę.
3. Pokrój ciasto na kawałki, a następnie zroluj je w wałeczki o średnicy 1,5-2 cm. Pokrój je ostrym nożem w poprzek na małe kawałki. Kluski Na każdym kawałeczku odciśnij wzorek widelcem.
4. W garnku zagotuj osoloną wodę. Zmniejsz ogień i wrzucaj gnocchi partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
5. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj masło. Wrzuć posiekaną szałwię i tymianek, oprósz je solą. Smaż, mieszając przez 3-4 minuty. Polej masłem ziołowym gnocchi i udekoruj gałązkami tymianku.
Zobacz także: