Reklama

Gofry dyniowe

Czas przyrządzenia: 20 minut

Składniki

  • po 200 ml wody gazowanej i mleka
  • 150 g piure z dyni
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

Przygotowanie:

1. W głębokim naczyniu wymieszaj wodę gazowaną, mleko, piure z dyni, żółtka, cukier i sól. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Zmiksuj, aby nie było grudek, odstaw na 15 minut. 

2. Po tym czasie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem, by piana nie opadła.

3. Ciasto nabieraj łyżką wazową, piecz w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.

4. Podawaj je z bitą śmietaną lub jogurtem greckim, z posiekanymi orzechami pekan i syropem klonowym, oprószone cynamonem lub z gałką lodów.
Zobacz także:

Reklama


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: gofry | dynia | desery | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy