Gofry dyniowe

Składniki
- po 200 ml wody gazowanej i mleka
- 150 g piure z dyni
- 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
20 min
Przygotowanie:
1. W głębokim naczyniu wymieszaj wodę gazowaną, mleko, piure z dyni, żółtka, cukier i sól. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Zmiksuj, aby nie było grudek, odstaw na 15 minut.
2. Po tym czasie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem, by piana nie opadła.
3. Ciasto nabieraj łyżką wazową, piecz w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.
4. Podawaj je z bitą śmietaną lub jogurtem greckim, z posiekanymi orzechami pekan i syropem klonowym, oprószone cynamonem lub z gałką lodów.
Zobacz także: