Gofry dyniowe

Gofry jedz tak, jak lubisz. Nie wahaj się jeżeli chcesz urozmaicić ich smak na przykład miodem
Gofry jedz tak, jak lubisz. Nie wahaj się jeżeli chcesz urozmaicić ich smak na przykład miodem 123RF/PICSEL

Składniki

  • po 200 ml wody gazowanej i mleka
  • 150 g piure z dyni
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
20 min

Przygotowanie:

1. W głębokim naczyniu wymieszaj wodę gazowaną, mleko, piure z dyni, żółtka, cukier i sól. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Zmiksuj, aby nie było grudek, odstaw na 15 minut. 

2. Po tym czasie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem, by piana nie opadła.

3. Ciasto nabieraj łyżką wazową, piecz w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.

4. Podawaj je z bitą śmietaną lub jogurtem greckim, z posiekanymi orzechami pekan i syropem klonowym, oprószone cynamonem lub z gałką lodów.
Zobacz także:

Katarzyna Popowska to kobieta orkiestra Styl.pl