Sezonowe dania obiadowe za mniej niż 15 złotych. Przepisy ułożyła Ewa Wachowicz
Aby było smacznie, nie musi być drogo. Bez problemu można przygotować pyszne dania w oparciu o łatwo dostępne i przystępne cenowo produkty. Poniżej kilka propozycji na tani, letni obiad, który przypadnie do gustu każdemu.

Zapiekanka makaronowa z kurkami

Zaczął się sezon na grzyby. Nie zawsze jednak jest wysyp prawdziwków czy kozaków, natomiast kurki raczej są dostępne. Co powiecie na zapiekankę makaronową z kurkami?
Składniki:
- 300 g makaronu penne,
- 250 g kurek,
- 150 g sera cheddar,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- sól,
- pieprz,
- masło klarowane do smażenia,
- gałązki tymianku.
Opis przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i już tylko chwilę podsmażać. Dodać oczyszczone, pokrojone grzyby, wymieszać i lekko podsmażyć. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić gałązkami tymianku. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub pozostawić na patelni jeśli mamy taką z odpinaną rączką. Na wierzch zetrzeć ser cheddar. Naczynie z makaronem i kurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać aż ser się przypiecze.
Przed podaniem udekorować gałązkami tymianku.
Gołąbki z kaszanką

Wielu z nas lubi gołąbki. Są one jednak dość pracochłonne. Możemy uprościć proces ich przygotowania i jako farsz wykorzystać kaszankę. Będzie równie smacznie! Takie gołąbki w połączeniu z kiszoną kapustą to idealny obiad do zjedzenia na zewnątrz, jeśli pogoda dopisuje.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej,
- ½ kg kaszanki,
- 100 g boczku,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz.
Do podania:
- kapusta kiszona
Dodatkowo:
- bulion do podlania gołąbków
Opis przygotowania:
Kapustę włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i blanszować przez 1-2 minuty. Następnie kolejno oddzielić liście, przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. W razie potrzeby odkroić zgrubiałe części.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dodać cebulę, wymieszać i smażyć tak długo, aż się zeszkli. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojoną kaszankę, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszankę nałożyć na liście kapusty i zrobić gołąbki. Umieścić w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać wodą lub bulionem, na wierzchu ułożyć liście, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Podawać na kapuście kiszonej (można ją lekko podgotować).
Domowa pizza

W restauracjach jedną z tańszych opcji w karcie menu jest pizza - margherita. Jeśli zrobimy ją samodzielnie, to będzie jeszcze bardziej ekonomicznie.
Dobór dodatków pozostawiam waszym preferencjom kulinarnym. Poniżej moja propozycja.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 15 g drożdży,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- szczypta cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- salami pokrojone w plastry,
- blanszowane różyczki brokułu,
- starty ser mozzarella.
Sos:
- 1 szklanka passaty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- bazylia.
Dodatki:
- listki szczawiku lub bazylii
Opis przygotowania:
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do mąki, dolać oliwę, posolić i wyrobić ciasto. Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić sos. Na patelni na roztopionym maśle przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek i już tylko chwilę podsmażać(zbyt długie podsmażanie spowoduje, że czosnek zrobi się gorzki). Dolać passatę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Dusić aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto rozciągnąć dłońmi posmarowanymi oliwą(ciasto nie będzie się kleiło do rąk)na spory placek. Placek położyć na papierze do pieczenia i posmarować sosem. Na sos plastry salami i różyczki brokułu. Na wierzch starty ser.
Na mocno rozgrzaną blachę piekarnikową(lub kamień do pieczenia pizzy jeśli taki posiadacie) położyć przygotowaną pizzę. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 230 stopni C.
Po upieczeniu, przed podaniem "przyozdobić" listkami świeżego szczawiku lub bazylii.
Leniwe z masłem szałwiowym

Latem stawiamy raczej na dania mączne niż mięsne. W moim domu wiele osób uwielbia klasyczne "leniwe". Polecam podawać je z masłem szałwiowym. Ja mam ją w ogrodzie, ale możecie ją kupić na lokalnych targach. Gdy zabraknie tego zioła, leniwe z masłem i bułką tartą również smakują wyśmienicie.
Składniki:
- ½ kg twarogu tłustego lub półtłustego,
- 15 dag mąki,
- mąka do podsypania,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- cukier brązowy.
Masło szałwiowe
- 2 łyżki masła,
- 3 listki szałwii.
Opis przygotowania:
Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu.
Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę.
Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki.
Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić.
Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem.
Opcji na letni obiad bez konieczności wydawania fortuny nie brakuje. Należy tylko wykazać się odrobiną kreatywności w kuchni. Mam nadzieję, że powyższe przepisy was zainspirują.