Sezonowe dania obiadowe za mniej niż 15 złotych. Przepisy ułożyła Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz poleca przepisy na niedrogie obiady
Ewa Wachowicz poleca przepisy na niedrogie obiadyArchiwum autora

Zapiekanka makaronowa z kurkami

Makaron zapiekany w naczyniu żaroodpornym, pokryty warstwą rozpuszczonego sera i udekorowany świeżym tymiankiem, otoczony jasnym, nowoczesnym wnętrzem kuchni.
Zapiekanka makaronowa z kurkamiArchiwum autora
  • 300 g makaronu penne,
  • 250 g kurek,
  • 150 g sera cheddar,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • gałązki tymianku.

Gołąbki z kaszanką

Gołąbki podane na duszonej kapuście na ciemnym talerzu, ułożonym na biało-zielonej ściereczce, obok świeży koper jako dekoracja.
Gołąbki z kaszankąArchiwum autora
  • główka kapusty włoskiej,
  • ½ kg kaszanki,
  • 100 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz.
  • kapusta kiszona
  • bulion do podlania gołąbków

Zobacz również:

Domowa pizza

Pizza napoletana
Domowa pizza smakuje każdemu123RF/PICSEL
  • 300 g mąki,
  • 15 g drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • salami pokrojone w plastry,
  • blanszowane różyczki brokułu,
  • starty ser mozzarella.
  • 1 szklanka passaty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • bazylia.
  • listki szczawiku lub bazylii

Leniwe z masłem szałwiowym

Porcja kopytek poląwanych masłem zrumienionym z dodatkiem bułki tartej oraz świeżym liściem zioła, podane na białym talerzu.
Leniwe z masłem szałwiowymArchiwum autora
  • ½ kg twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 15 dag mąki,
  • mąka do podsypania,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier brązowy.
  • 2 łyżki masła,
  • 3 listki szałwii.

Zobacz również:

"Nomada": Lotniskowe procedury. Jedno słowo może kosztować cię podróżINTERIA.PL