Gofry z kremem jagodowym

Składniki
na 4 porcje na ciasto
- 25 dag mąki tortowej
- 450 ml maślanki
- 6 łyżek masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
na krem
- 50 dag serka homogenizowanego
- 30 dag świeżych lub mrożonych jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
1. Suche składniki ciasta na gofry przesiać. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na aksamitny krem.
2. Masło roztopić w niedużym rondlu i przestudzić. Wlać do masy z żółtek. Dodać przesiane wcześniej suche składniki ciasta, maślankę i ziarenka wanilii. 3. Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi wcześniej na sztywno białkami. Całość odstawić na około pół godziny, potem rozlewać chochelką do gofrownicy. Gofry piec na złoto, według instrukcji dołączonej do urządzenia (zwykle ok. 3 min).
4. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jagodami (mrożone uprzednio rozmrozić, osączyć). Z 5-6 gofrów układać na talerzach wieże, przekładając kremem jagodowym.