Reklama

Gofry z kremem jagodowym

Składniki na 4 porcje na ciasto

  • 25 dag mąki tortowej
  • 450 ml maślanki
  • 6 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 30 dag świeżych lub mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

1. Suche składniki ciasta  na gofry przesiać. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem  na aksamitny krem.

2. Masło roztopić w niedużym rondlu i przestudzić. Wlać do masy z żółtek. Dodać przesiane wcześniej suche składniki ciasta, maślankę i ziarenka wanilii.

3. Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi wcześniej na sztywno białkami. Całość odstawić na około pół godziny, potem rozlewać chochelką do gofrownicy. Gofry piec na złoto, według instrukcji dołączonej do urządzenia (zwykle ok. 3 min).

Reklama

4. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jagodami (mrożone uprzednio rozmrozić, osączyć). Z 5-6 gofrów układać na talerzach wieże, przekładając kremem jagodowym.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy