Gofry z kremem jagodowym
1. Suche składniki ciasta na gofry przesiać. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na aksamitny krem.
2. Masło roztopić w niedużym rondlu i przestudzić. Wlać do masy z żółtek. Dodać przesiane wcześniej suche składniki ciasta, maślankę i ziarenka wanilii.
3. Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi wcześniej na sztywno białkami. Całość odstawić na około pół godziny, potem rozlewać chochelką do gofrownicy. Gofry piec na złoto, według instrukcji dołączonej do urządzenia (zwykle ok. 3 min).
4. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jagodami (mrożone uprzednio rozmrozić, osączyć). Z 5-6 gofrów układać na talerzach wieże, przekładając kremem jagodowym.