Przygotowanie:
Jagody zagotować, odparować, ostudzić. Zmiksować z aromatem i sokiem z połowy limonki. Żółtka ubić z cukrem na puszysto. W garnku zagotować śmietankę z mlekiem, wlewać powoli do ubitych żółtek, dodać pulpę jagodową, wymieszać, wystudzić, przełożyć do szklanego naczynia, mrozić 12 godzin. Po tym czasie masę zmiksować i znów mrozić. W ciągu godziny miksować 5 razy i lody gotowe.
Masło roztopić, wystudzić. Jajka umyć, oddzielić żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do miski wlać mleko, roztrzepane żółtka, cukier, szczyptę soli, masło, mąkę, proszek. Masę zmiksować, wymieszać z pianą. Gofry piec w gofrownicy dobrze wysmarowanej olejem, bo inaczej będą przywierać.