Gołąbki po chińsku
Gołąbki po chińsku podawaj z dipem jogurtowo-cytrynowym lub słodkim sosem chili.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na ok. 2 godz. Następnie odcedź je i pokrój w paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Orzeszki posiekaj, upraż na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Imbir zetrzyj na tarce.
2. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż liście kapusty na ok. 2 min. Osusz je papierowym ręcznikiem. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, marchewkę oraz imbir. Mieszając smaż 2 min. Wlej niewielką ilość wody, duś aż marchewka zmięknie.
4. Do miski włóż wystudzony ryż, warzywa, natkę pietruszki, orzeszki. Dodaj jajko, przyprawę chińską, sos sojowy oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń - najpierw załóż boki do środka a potem zroluj. Gotuj na parze ok. 15 min.
Zobacz także inne pomysły na gołąbki: