Reklama

Reklama

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku podawaj z dipem jogurtowo-cytrynowym lub słodkim sosem chili.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 10 liści kapusty włoskiej
  • 200 g ryżu
  • 4-5 suszonych grzybów shitake
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych lub nerkowca
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Gołąbki po chińsku - wykonanie

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na ok. 2 godz. Następnie odcedź je i pokrój w paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Orzeszki posiekaj, upraż na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Imbir zetrzyj na tarce.

2. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż liście kapusty na ok. 2 min. Osusz je papierowym ręcznikiem. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, marchewkę oraz imbir. Mieszając smaż 2 min. Wlej niewielką ilość wody, duś aż marchewka zmięknie.

Reklama

4. Do miski włóż wystudzony ryż, warzywa, natkę pietruszki, orzeszki. Dodaj jajko, przyprawę chińską, sos sojowy oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń - najpierw załóż boki do środka a potem zroluj. Gotuj na parze ok. 15 min. 

Zobacz także inne pomysły na gołąbki:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje