Golonka w piwie

Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonkę miodem i, polewając od czasu do czasu sosem, dopiecz do przyrumienienia.

Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • golonka
  • szklanka piwa
  • 4 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do grilla
  • sól

Przygotowanie 

Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj mięso na miękko na wolnym ogniu. Schłódź.

Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w 180°C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.

Zobacz także: 

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas