Góralskie bułeczki

Na śniadanie.

Góralskie bułeczki
Góralskie bułeczki123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 50 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżki drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli.

na farsz

  • 40 dag bryndzy,
  • cebula,
  • łyżka kminku,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • łyżka masła.

Drożdże rozetrzyj z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Połącz je z połową mąki i 2 szklankami wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszaj z cebulą, przestudź. Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób gładkie ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Z ciasta formuj niewielkie, grube placki. Ułóż je na blasze, posmaruj masłem. Zrób w nich wgłębienie i wypełnij farszem. Piecz 40 minut w temp. 200ºC.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas