Reklama

Gotuj małże. To proste!

Oprócz wyrafinowanego smaku posiadają jeszcze jedną ważną cechę – są afrodyzjakami! To za sprawą cynku, który działa na potencję.

Małże (zwane róznież mulami) najsmaczniejsze są żywe, ugotowane na parze z winem oraz przyprawami. Sposobów ich przygotowania jest wiele i wbrew pozorom wcale nie jest to trudne.

Jak wybierać?

Kupując małże zwróć uwagę czy są jędrne i nie mają zapachu amoniaku. Zamrożone mule przechowujemy nie dłużej niż 8 miesięcy, żywe do 2 dni.

Jak przygotowywać?

Najpierw myjemy małże, zeskrobujemy wszelkie narośla, czyścimy. Wrzucamy do wody z dodatkiem np. soku z cytryny i gotujemy około 10 minut. Muszle powinny się otworzyć. Zamknięte muszle trzeba wyrzucić (są martwe i nie nadają się do jedzenia).

Reklama

Jak jeść?

Małże zwykle podawane są wraz z wywarem w głębokich talerzach. Jedna z pustych muszelek może pełnić funkcję szczypiec, jednak najłatwiej jest posługiwać się widelcem. Pomagając sobie szczypcami, wyciągamy ugotowane małże, dla smaku skrapiamy cytryną. Te, które podczas gotowania uciekły ze swoich muszli, nabieramy z talerzy łyżką.

Z czym podawać?

Mule najlepiej smakują duszone z dodatkiem szalotki, czosnku lub ziół, ale ciekawe połączenie można uzyskać łącząc je z imbirem lub chili. Świetnie smakują przyrządzane z białym winem.

Gotowane małże mogą służyć jako dodatek do drobnych makaronów serwowanych z dodatkiem świeżych ziół oraz oliwy.

Małże w sosie pomidorowym

Zeszklij cebulę i czosnek z oliwą, dodaj pomidory z puszki. Dopraw ostrą papryką, dodaj odsączone mule. Gotuj, aż małże się otworzą. Albo inny prosty przepis. W rondelku rozpuść masło, podduś cebulkę, trochę marchewki. Wrzuć małże, podlej winem, duś do czasu, aż się muszle otworzą. Na koniec wrzuć natkę pietruszki.

Na żywo 35/2011

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: małże | afrodyzjaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy