Granita owocowa

123RF/PICSEL

Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag maliny, jezyny, jagody
  • 10 dag cukier puder
  • 3 łyżki sok z cytryny
10 min
3-4 osób

Maliny, jeżyny i jagody opłucz. 2 łyżki owoców odłóż, pozostałe zmiksuj. Mus owocowy połącz z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i 1/2 l zimnej wody. Przelej otrzymany sok na szeroki talerz, przykryj i wstaw do zamrażalnika. Ścinający się lód mieszaj co 30 min. Powtarzaj kilkakrotnie, aż powstanie zmarznięta, niemal sypka masa z grubymi kryształami lodu.

Przełóż koktajl do szklanek, udekoruj pozostałymi schłodzonymi owocami i od razu podawaj

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas