Grecka musaka
Musaka to tradycyjne greckie danie, które przypadnie do gustu miłośnikom zapiekanek. Oryginalnie przyrządza się ją z jagnięciny. My proponujemy musakę z mielonej wieprzowiny lub wołowiny. To danie podobne do lasagne, ale nie przyrządza się jej z płatów makaronu.

Składniki
na zapiekankę
- 500 g mielonego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny)
- 3 bakłażany
- 4 ziemniaki
- 1/2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, kumin, 1/2 łyżeczki cynamonu
- oliwa
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- ser typu feta
na sos beszamelowy
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Grecka musaka - wykonanie:
1. Bakłażany umyj i pokrój na plastry. Włóż je do durszlaka, posyp solą i zostaw na ok. 30 min, by puściły gorzki sok. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj mięso, niech zbrązowieje. Wlej wino i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Jeśli potrawa jest kwaśna, dodaj odrobinę cukru. Wrzuć przyprawy, doprowadź do wrzenia, aż sos odparuje.
2. Bakłażany opłucz z soli, ułóż na blasze, podlej wodą i wstaw do piekarnika do zmiękczenia. Ugotuj ziemniaki, a potem pokrój je w plasterki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Następna warstwa to podgotowany bakłażan, mięso i bakłażan. Na koniec polej sosem beszamelowym (przepis poniżej), ułóż pomidory i posyp serem. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C ok. 50 minut.
Sos beszamelowy - w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zobacz także inne podpowiedzi na greckie smakołyki:
Prosta potrawa jednogarnkowa czyli giouvetsi